Jonge Calvados

Met hun fruitige, florale en kruidige aroma, leent de jonge Calvados met twee tot drie jaar vatrijping zich uitermate voor feestelijke aangelegenheden, met name bij het aperitieven die geserveerd worden met ijs, eventueel aangelengd met tonic of in cocktails. Jonge Calvados wordt ook vaak aangewend in de gastronomische keuken en als afsluiter van een mooie maaltijd.

Calvados Hors d’Âge

Wordt best puur en onverdund gedegusteerd op het einde van de maaltijd. Een mooi gerijpte Calvados brengt rondeur, complexiteit, finesse en evenwicht. U serveert hem in een tulpvormig glas dat de aroma’s perfect tot expressie brengt en concentreert. De tint is mooi amberkleurig. We laten de spirit behoedzaam in het glas walsen waardoor hij zich vermengd met de lucht en het boeket tot volle ontplooiing komt. We vinden fruit, hout, kruiden en hints van patisserie en gestoofde appelen terug. Na walsen ook vanille, karamel en gedroogd fruit. Door kleine teugen te nemen ontdekken we steeds meer aromalaagjes en komt de subtiliteit en de complexiteit van het palet beter tot uiting. De lange afdronk maakt de zintuiglijke ervaring compleet.

Voor het nog meer gustatief plezier is de combinatie met een lekker koffie of een carré van zwarte chcolade een absolute aanrader.

De Calvados ‘Nouvelle Vogue’

Sinds 1997 worden de Trophées Internationaux des Calvados Nouvelle Vogue, uitgereikt. Het gaat hierbij om de creatie van cocktails ter gelegenheid van een bijeenkomst van honderd van de beste bartenders en aspirant-barmen ter wereld. Dankzij dit initiatief vindt de Calvados steeds meer zijn weg naar de beste aperitief- en cocktailbars. Calvados draagt bij tot een perfecte harmonie tussen frisheid, kracht en fruit; kenmerken die de experts van de cocktail inspireren om ideeën te bouwen rond het dominante appelaroma van de Calvados.

In het hart van de gastronomische keuken

Marineren, flamberen, deglaceren, rauw of op het einde van de gaartijd: de parfums van Calvados verrijken sauzen, terrines en desserts. Het is ook een schitterende begeleider voor recepten op basis van boter of room. De romige textuur van Normandische kazen (Pont-l’évêque, Livarot, Camembert de Normandie) of de sucrositeit van desserts (appeltaart, Tarte Tatin, perentaart met amandelen, crème brûlée, chocoladedesserts…) verzachten de levendigheid van de Calvados en brengen het fruit weer tot leven.

De ‘Trou Normand’

Uit respect voor de traditie vermelden we dit kleine Calvados glas dat in één teug wordt geledigd. Doel: de spijsvertering een handje te helpen in het midden van de maaltijd, kwestie van de appetijt weer te stimuleren. Dit kan ‘Natuur’ of samen met een bolletje sorbet met appel of peer. Ideaal voor de Trou Normand is een Calvados VSOP, waarbij het fruit mooi harmonieert met de aroma’s van vanille en nootjes.