In den beginne, was de appel…. iets voor de cider

13de eeuw

Begin 13de eeuw in Normandië: de appelteelt die toen al afgestemd was op cider krijgt een nieuwe impuls door nieuwe variëteiten afkomstig van de golf van Biskaje (Spaans Baskenland).

16e Eeuw

In Normandië vloeien de geschiedenis van de appel en de cider steeds meer samen want de drank geraakt perfect ingeburgerd. Cider stoot de cervoise, gerstewijn, van de troon. Ook het koningshuis en de clerus gaan ervoor door de knieën: cider wordt deel van de Franse ‘art de vivre’.

1553

Gilles de Gouberville, edelman uit de Cotentin, maakt voor het eerst gewag van distillatie van cider in zijn dagboek. De eau-de-vie op basis van cider is een feit.

1606

De distilleerders van eau-de-vie van cider uit Normandië richten een eigen gilde op.

1790

De naam ‘Calvados’ wordt beëdigd door de Grondwettelijke Assemblée die Frankrijk opdeelt in Departementen. De eau-de-vie uit Normandië gaat voortaan door het leven als eau-de-vie van Calvados.

1942

De producenten van Calvados beslissen om een ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ aan te vragen om hun sterkedrank te beschermen tegen namaak tijdens de oorlog. Dat wordt ingewilligd: een decreet erkent de ‘Calvados du Pays d’Auge’ en de ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ voor de generieke ‘Calvados’ die in andere gereglementeerde zones wordt geproduceerd.

1966

Het ‘Bureau National Interprofessionnel des Calvados et Eaux-de-vie de cidre et poiré’ wordt gecreëerd. Het verfijnt het systeem van de vintage-benamingen of ‘comptes d’âge’ alsook de indeling van alle met cider verwante producties. De naam verandert in IDAC (Interprofession Des Appellations Cidricoles) in 2002.

1980

De cider-productie wordt opnieuw gelanceerd. Dit gaat gepaard met een herstructurering van de Normandische boomgaarden met aanplant van laagstammen die beter aangepast zijn aan de moderne fruitteelt.

1984

De Appellation d’Origine Réglementée Calvados’ wordt een echte ‘Appellation d’Origine Contrôlée’. 10 geografische zones worden afgebakend waaronder de Domfrontais.

1997

De Calvados Domfrontais wordt erkend als aparte AOC (AOP).

De situatie vandaag

Tegenwoordig zijn er zowat 4000 producenten van ciderfruit bestemd voor de productie van Calvados en 350 ‘transformateurs’, makelaars en coöperatieven.

De Calvados heeft faam verworven in tal van afzetmarkten door zijn kwaliteit, authenticeit en de brede inzetbaarheid in gastronomie en degustatieve gelegenheden.

Elka jaar worden om en bij de 6 miljoen flessen Calvados verhandeld, waarvan meer dan de helft bestemd is voor de export. De twee belangrijkste afnemers: Duitsland en België.