De appellatie Calvados, Calvados Pays d’Auge of Calvados Domfrontais moet duidelijk vermeld staan op het label, samen met de notie ‘Appellation contrôlée’, dat alles in een leesbaar lettertype is.

Vermelding van de rijpingsperiode

calvados-lire-une-etiquette

De vermelding van de duur van de vatrijping geeft een indicatie over de ouderdom van de jongste sterkedrank die zich in de blend bevindt. Deze vermelding is niet verplicht maar als ze op het label staat, moet ze volgende regels respecteren:

  • ‘Drie sterren’ – ‘Drie appelen’ – ‘VS’ (Very Special), verwijst naar een rijping op eik gedurende minstens twee jaar.
  • « Vieux » – « Réserve », verwijst naar een rijping op eik gedurende minstens drie jaar.
  • « V.O. » (Very Old) – « Vieille Réserve » – « VSOP » (Very Superior Old Pale), verwijst naar een rijping op eik gedurende minstens vier jaar.
  • « Hors d’Age » – « XO » – « Très Vieille Réserve » – « Très Vieux» – « Extra » – « Napoléon », verwijst naar een rijping op eik gedurende minstens zes jaar.

De aangeduide rijping slaat bij het label van een Calvados altijd op de jongste spirit in de blend. Een Calvados van ‘15 ans d’âge’ kan dus ook spirits van 20 of 30 oud bevatten, maar geen enkele die minder dan 15 jaar rijpte.

Het millésime is wat dat betreft veel preciezer. Bij vermelding van een referentiejaar (bvb. 1959) betekent dit dat alle eau-de-vie waaruit deze Calvados is samengesteld uit eenzelfde oogstjaar stamt. Het is aanbevolen om tevens het jaar van de botteling op het label aan te brengen. Een Calvados die gebotteld werd rijpt immers niet verder.